Kevät

lauantai 25. tammikuuta 2014

Merinovillan värjääminen Kool Aidilla

Syksyllä tuli kauppoihin ihanat musta-valkoiset merinovillat. Ihanasta väriyhdistelmästä huolimatta päätin kokeilla miten Kool Aid -juomajauheet toimivat näissä. Villaahan on aika työläs värjätä, mutta kool aid toimii villoihin erinomaisesti ja värjäys on helppoa. Ainoa hankaluus on se, että juomajauheet myydään pienissä pusseissa, joten isojen kankaiden värjääminen ja tasaisen värin saaminen on hankalaa. Kannattaakin värjätä kankaat pienissä erissä, vaikka leikattuna valmiiksi kappaleiksi.

Itse kokeilin värjäämistä kypärälakkiin. Leikkasin ensin kankaat kaavojen mukaan.


Valitsin haluamani kool aid värin, laitoin kahdeen kuppiin lämmintä vettä. Toisessa kupissa kastelin kankaan läpimäräksi. Tämä takaa sen, että väri tarttuu kankaaseen tasaisesti. Toiseen kuppiin sekoitin värijauhon. Kolmas kuppi on se mikä menee mikroon myöhemmin.


Laitoin kastellun kankaan väriliemeen ja annoin olla siellä niin kauan, että vesi alkoi olla taas melko kirkasta. Annoin siis kankaan imeä värin itseensä. 


Puristelin kankaasta vedet pois ja nostin sen mikron kestävään astiaan. 


Astia kankaineen mikroon kahdeksi minuutiksi ja plim kangas on valmis!


Tein värjäyskokeilut usealla värillä. Otin värjäyksen jälkeen palaset jokaisesta ja heitin toiset palaset pesukoneeseen villapesuohjelmalle. Värit pysyivät kankaissa todella hyvin. En pystynyt silmämääräisesti havaitsemaan minkään sortin haalistumista.

Ihana tekniikka, jota tulen varmasti kokeilemaan uudestaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti